600 millió forint fiatal tudósok itthontartására

Orvos, virológus, vegyész, biokémikus, fizikus, nyelvész és őslénykutató egyaránt megtalálható az MTA által harmadik alkalommal meghirdetett Lendület-program nyertesei között.

A pályázat eredményeit szerdán ismertették az Akadémián. "Az ország jövője szempontjából meghatározó, hogy a legkiválóbb kutatók időben lehetőséghez jussanak" - hangsúlyozta a programmal kapcsolatban Pálinkás József elnök. Ismertetése szerint a 2011-es pályázatokra a korábbiakhoz képest kétszer nagyobb összeg, évi 600 millió forint áll rendelkezésre, ennek köszönhetően az idén az egyetemekre is kiterjesztették az akadémiai kiválósági programot.

További újdonság, hogy a kutatók életkoruknak megfelelően két kategóriában pályázhattak a kutatók, és a nyertesek között az idén első alkalommal három női kutató is van. A 16 nyertessel együtt immár 28 kiemelkedő tudós - önálló kutatócsoportot alapítva - folytathat nemzetközileg is versenyképes kutatásokat a Lendület-programból elnyert, összesen 1,1 milliárd forint támogatásból.

A kutatók életkoruknak megfelelően két kategóriában pályázhattak: az elsőben kezdő, ígéretes kutatócsoport-vezetők jelentkezhettek, a másodikban nemzetközi mezőnyben is tartósan kiemelkedő teljesítményű, "professzori kiválóságú" kutatók pályázatit várták. A nyertesek számára az MTA öt évig biztosít támogatást.

Forrás: MTI, hvg.hu

impresszum | kapcsolat