"Itt is lehet becsületesen boldogulni"

András története - egy percben

Mit csináltál ameddig külföldön éltél? Hogyan érezted magad?

Egyetemi tanulmányaimat az USA-ban végeztem el, ahol közgazdászként diplomáztam. Nagyon jól éreztem magam a kiterjedt és sokoldalú amerikai egyetemi életben.

Miért döntöttél úgy, hogy hazatérsz?

Magyarországon születtem és éltem le az életem első 20 évét. Minden kapocs Magyarországra húz. Véleményem szerint külföldiként soha nem lehetsz teljesen befogadott tagja az adott országnak. Egy 56-os USA-ba disszidált hölgy mesélte, hogy 3 éves volt lánya, amikor férjével elhagyta Magyarországot. Második gyermekét már az USA-ban szülte meg. Elmondása szerint az idősebb gyermeken a mai napig érezhető, hogy nem az USA-ban született (annak ellenére, hogy anyanyelvi szinten beszél angolul). Az embernek dönteni kell, hogy mit választ, biztos jólétet külföldiként a családtól és az anyaországtól eltávolodva, vagy megelégszik kevesebb fizetéssel, és egy nehezebb életvitellel, de a szeretteihez közel marad és nem idegen kultúrában éli le életét.

Hogyan teltek a hazatérés évei? Mivel foglalkozol most?

Hazatérésem után az üzleti és az informatikai életben helyezkedtem el. Nem mondom, hogy az alkalmazkodás első időszaka könnyű volt, az ember már a repülőtérről a belváros felé autózva szembesül azzal, hogy egy szegény országba érkezett, és az emberek többségének a mindennapi megélhetés is problémát jelent.

Megérte-e, és ha igen, akkor miért?

Az egyetemi évek alatt mindig, büszke voltam Magyarországra, és annak intézményeire, igaz akkor még huszonévesként sok mindennel nem kellett szembesülnöm. Azóta felnőttként többször elgondolkodtam, hogy megérte-e.  Szembesültem azzal, hogy magyar fizetésből nem lehet külföldi életszínvonalon élni, és hát a János kórház balesetijén is lehetne finoman szólva javítani…. Azonban, összességében azt kell , hogy mondjam, hogy Magyarországon is lehet becsületesen boldogulni, és igen is el lehet érni céljainkat, nem kell ehhez “száműzetésbe vonulni”, sikerünk kizárólag rajtunk múlik.

 

András, 30 éves közgazdász

impresszum | kapcsolat