Budapest, a gasztrokozmopolita város (2. rész)

 

GasztroRéka összeállítása Budapest gasztronómiai multikultúralizmusáról.

Igaz, nincs még nekünk Naschmartunk, de van helyette Nagycsarnokunk és Fény Utcai Piacunk, valamint rengeteg apró kulináris boltunk. Így nem kell messze mennünk, ha külföldi ízekre vágyunk, elég, ha teszünk egy sétát a városban. Végigjártunk tizenkét ismert helyszínt, melyek igazi élményekkel szolgáltak. A felsorolás közel sem teljes, de iránytűnek mindenképp mérvadó.

 

 

The British Store

Az angol finomságok boltja másfél éve nyitotta meg kapuit a belvárosban, előtte webáruház formájában működött. Igazi puzzle az angol gasztronómiából, eredeti és márkás termékekkel. Elengedhetetlen termék az ecetes-sós chips, a Cadbury csokoládék, a teák, a sült puding, a ciderek, és az extrém üdítők, nem beszélve a szószokról, lekvárokról, chutneykról. Főétel gyanánt pedig leginkább konzervek, étel és süteményporok szolgálnak.

Az ünnepekre külön hangsúlyt fektetnek. Leginkább a karácsonyra, de a húsvétról és a közelgő királyi esküvőről sem felejtkeznek meg.

Ajándékok beszerzésére is alkalmas.

Cím: XIII. kerület Budapest, Tátra utca 30/B Nyitvatartás: Hétfőtől-Péntek: 10:00-19:00 Szombat: 10:00-15:00

 

Oyia Delikátesz

A több,mint egy évtizede működő Keleti Fűszerek és Élelmiszerek bolthálózathoz tartozik, amely az orientális élelmiszerkereskedésre szakosodott. Az afrikai és török alapanyagok és fűszerek mellett ázsiaiak is megtalálhatóak, de a hangsúly mindenképpen az előzőeken van.

Fűszerek, csicseriborsó, kuszkusz, török levesek, ayran, rózsacukorka: mind-mind a mesés keletet tárják elénk.

Aszalt gyümölcsökből és különleges gyümölcslevekből is válogathatunk, nem beszélve a vízipipa választékról és egy-két lakásfelszerelési cikkről.

Honlapjukon receptekkel is segítik a nagyérdeműt.

Cím: 1067 Podmaniczky utca 2. Nyitvatartás: Hétfő-Szombat: 9:00-21:00

 

Szép Kis India

 

A háromszintes üzlet alagsorában csak élelmiszerek kaphatóak. Az indiai alapanyagokon kívül kubai, afrikai, Fülöp-szigeteki termékek is helyet kapnak. A kínálat hatalmas. Órákat el lehet itt időzni. Legyen szó gyümölcsről, zöldségről, gabonáról, fűszerekről, italokról, konzervekről, rizsről, itt egyszerűen minden kapható.

Külön figyelmet kapnak a teák, gyógynövények és az ayurvédikus alapanyagok.

Az üzletben főzőtanfolyamokat szerveznek, ayurvédikus szaktanácsadást és masszázst is tartanak.

A felső szinteken pedig minden beszerezhető, amely egy indiai jellegű otthon megteremtéséhez kell. Így különleges ételeinket akár eredeti hangulatban szolgálhatjuk fel.

Cím: 1072 Budapest, Wesselényi u. 36.  Nyitvatartás: Hétfő-Péntek: 10:00-19:00 Szombat 10:00-14:00

 

CBA-Görög Csemege

Érdekes  házasság. A CBA magyar üzletlánc körúton található speciális üzlete.Az alap élelmiszerbolt kibővítve külön görög részleggel rendelkezik.

Olajbogyók, olajak, töltött és tölteni való szőlőlevél feta sajt, antipastik és egyéb finomságok várják a vásárlókat. Az itt vásárolt alapanyagokkal könnyű mediterrán vacsorát vagy brunchot szervezhetünk.

Cím: 1085 Budapest, József krt. 31/b Nyitvatartás: Hétfő-Péntek: 6:00-21:00 Szombat-Vasárnap: 8:00-20:00

 

Svéd Finomságok Boltja

Skandinávia egyedi ízvilágát hozta el közénk az IKEA. A legkedveltebb terméktől, a húsgolyótól kezdve, a rák, hal, lazac különlegességeken túl lekvárok, szörpök, cukorkák, sütemények is fellelhetőek.

Ünnepekkor az ételekre is külön hangsúlyt fektetnek. Olyankor mindig új szezonális részleg is nyílik a bolt mellett. Karácsonykor például glöggöt, húsvétkor pedig húsvéti mustot árulnak.

Digitális információs táblán lehet tájékozódni az ünnepi hagyományokról és a svéd tradíciókról.

Az árképzés bizonyos értelemben egyedinek tekinthető. Az áruház arra összpontosít, hogy elérhető áron jó minőségű élelmiszereket hozzon forgalomba. 2006-tól folyamatosan vezették be a sajátmárkás élelmiszereket, amelyek jellegzetes svéd csomagolást kaptak. Az élelmiszerválaszték közel felét jelentik. Igazán pénztárcakímélő megoldás.

Cím: 1148 Örs vezér tere Nyitvatartás: Hétfő-Vasárnap: 10:00-22:00

 

Központi Vásárcsarnok

Budapest leghíresebb fedett piacán állandó a nyüzsgés. Itt aztán minden kapható.

Nem csak az elhíresült alagsori Ázsia boltjában – ahol a választék valóban ígéretes, de az árak kevésbé-, hanem a piactéren is.

A külföldi gasztronómiai rendezvények szervezésében is élenjár: március végétől nyárig minden héten háromnapos turistaprogram várja a látogatókat.

Megismerkedhetünk a bolgár, szlovák, macedón, szlovák, lengyel, tunéziai népek kultúrájával, ételeivel. Horvátország pedig külön figyelemben részesült, háromszor három napot kapott idén. (Természeten külön régiók mutatkoznak be.)

Ilyenkor a kóstolás mellett akár a nyaralást is megszervezhetjük.

Részletes program itt található:

http://translate.google.hu/translate?hl=hu&langpair=en%7Chu&u=http://www.budapest-tourist-guide.com/great-market-hall.html

Cím: 1093 Vámház krt. 1-3. Nyitvatartás: Hétfő: 6:00-17:00 Kedd-Péntek: 6:00-18:00 Szombat: 6:00-15:00

 

http://gasztroreka.freeblog.hu/

Budapest, a gasztrokozmopolita város (2. rész)
Budapest, a gasztrokozmopolita város (2. rész)
Budapest, a gasztrokozmopolita város (2. rész)
impresszum | kapcsolat