"Szeretem Magyarország szabad légkörét"

Kriszti története - egy percben

Mit csináltál ameddig külföldön éltél? Hogyan érezted magad?

Kétszer éltem külföldön: Gyerekkoromban, szüleimmel 11 évet Bécsben és egyetemistaként egy cserefélévet az USA-ban. Mindkét alkalommal nagyon-nagyon jól éreztem magam, boldog emlék a kint töltött idő.

Miért döntöttél úgy, hogy hazatérsz?

Egyik esetben sem volt igazi választásom a visszatérés időpillanatában. Amikor Bécsből haza költöztem 14 éves voltam és a szüleimmel éltem, akik haza költöztek. Az USA-ban pedig megfelelő vízum hiánya miatt akkor nem tudtam maradni, ráadásul itthon be szerettem volna fejezni az egyetemet. Érdekes viszont, hogy egyik alkalommal sem döntöttem úgy később, amikor lett volna választásom, hogy vissza költözök külföldre. Azt hiszem, ennek elsődleges oka, hogy itthon vannak a családom és a barátaim. Emellett szeretem Magyarország szabad légkörét. És nem szeretnék úgy egy országban élni, hogy állampolgárság hiánya miatt korlátozottak a lehetőségeim, nem szeretnék azért küzdeni, hogy egyenlő esélyeim legyenek, mint bárkinek.  

Hogyan teltek a hazatérés évei? Mivel foglalkozol most?

A "haza" térés mindkét alkalommal nagyon fájdalmas élmény volt. Egy fél évig szinte naponta sírtam, alig volt erőm fölkelni, a depresszió jelei mutatkoztak. Ennek persze nagyon sokféle oka van, és az én körülményeim is - mint mindenkié - nagyon egyediek voltak. Most főállásban üzleti- és informatikai tanácsadóként egy jó nevű vállalatnál, emellett megtaláltam álmaim szakmáját: vezetői coach-nak tanulok. Megtaláltam a világ legjobb barátait is.

Megérte-e, és ha igen, akkor miért?

Nehéz ezt megmondani. Mind az osztrák, mind az amerikai kultúráról azt gondolom (bár különböző mértékben), hogy bizonyos szempontból nagyon könnyű boldognak lenni egy egyszerű élet mellett. Itt Magyarországon viszont több mélysége van mindennek, egy kreatív, gondolkodó, szabadabb nép vagyunk. Nekem megérte, mert a coaching-gal olyan dolgot találtam, amit nagyon különlegesnek tartok. A másik oldalon viszont időnként vágyakozom külföldre és arra gondolok, hogy lehet, hogy kint minden könnyebb lenne.

impresszum | kapcsolat