Fiatalok egymás között emigrációról, hazatérésről

A Gyere Haza Alapítvány a IV. Magyar Világtalálkozó záró napján tartotta meg kerekasztal-beszélgetését, ahol négy fiatal mesélt tapasztalatairól. 

 

A IV. Magyar Világtalálkozó fő eseménye a budapesti SYMA csarnokban került megrendezésre, ahol Világfalu képében egy közösségként jelentek meg a világ különböző pontjairól érkező magyarok és magyar barátok, megtöltve a több mint ötezer négyzetméteres rendezvényközpontot zenei és egyéb kulturális eseményekkel, termékekkel, népi hagyományokat bemutató standokkal és színes előadásokkal.

 

A fiatalokat az Alapítvány két segítője, Csontos Sandra és Pálfalvi Milán kérdezte kinti életükről, a hazatérés gondolatáról, az ifjúság mai helyzetéről, valamint a család és a haza fontosságáról. Vincze Ágnes a beszélgetés során elmondta, hogy mind nyelvtanulás, mind pedig élettapasztalat szempontjából hasznosnak ítéli ezt az időszakot - ahol a racionális érvek mellett érzelmi szálak egyaránt megnehezítették külföldi létét és hazatérését is. Mint elmondta, örül, hogy még akkor belevágott ebbe a "kalandba", ma már nem tudna ugyanis hosszabb időt külföldön élni. Biczó Zoltán - aki több mint tíz év után tért haza feleségével és két kisgyermekükkel Angliából - elmondta, hogy rendes munkavállalóként és ennyi év távlatából sem sikerült legyőzniük honvágyukat. A gyermekek is nagy örömmel fogadták a hazaköltözés hírét, akik hallomásból már sokat hallottak szüleiktől Magyarországról. Vass István egy ösztöndíj-pályázat nyerteseként ment külföldre dolgozni. Összegzésében elmondta, hogy sokat tanult kint, mégis itthon szeretne élni. A fiatal kiemelte hogy nagyon pozitív tapasztalatai vannak a hazatéréséről, megszerzett ismereteit, külföldről hozott tudását tudta itthon kamatoztatni. Arros Imre végül külhoni magyarként a haza és a hazatérés újabb oldalát világította meg. Imre a székelyföldi fiatalok lehetőségeiről, az elhelyezkedés nehézségeiről beszélt, majd elmondta, hogy otthon, szülőföldjén szeretne boldogulni. Zárszóként kiemelte, hogy a fiatalok felelősek szülőföldjük sorsáért, ezért nyugodt szívvel menjenek a világba szerencsét próbálni, új ismereteket szerezni, de térjenek haza megszerzett tudásukkal és otthon állapítsanak családot.

Az érzelemdús beszélgetés megmozgatta a hallgatóságot is, akik között többen megjárták külföldet vagy épp szüleik emigrációja miatt élnek kint maguk is. A hivatalos esemény lezárását követően így többen az elhangzottakhoz kapcsolódóan kérdéseket, kéréseket intéztek a résztvevőkhöz és az alapítvány segítőihez. 

A Világtalálkozó a beszélgetést követően kulturális programokkal, előadásokkal folytatódott, majd Vastag Csaba koncertjével és a Világtalálkozó Szépe szépségversennyel zárult.

Fiatalok egymás között emigrációról, hazatérésről
Fiatalok egymás között emigrációról, hazatérésről
Fiatalok egymás között emigrációról, hazatérésről
impresszum | kapcsolat