Megrendeztük Return ticket c. konferenciánkat

Konferencia migrációról, hazatérésről: fiatalokkal, fiataloknak!

A Gyere Haza Alapítványt lelkes, külföldről hazatért fiatalokként azzal a céllal indították útjára, hogy segítsük és ösztönözzük a más országokban tanuló, munkát vállaló magyar fiatalok hazatérését.

Ennek apropóján, a Return ticket c. konferenciánkkal igyekeztünkk felhívni a figyelmet a társadalmunkat érintő migrációs hatásokra, annak következményeire, valamint az ebben rejlő lehetőségekre.

A rendezvény megnyitó beszédében dr. Rétvári Bence elmondta, hogy „olyan fiatalok hívták életre az alapítványt és a mozgalmat, akik nemcsak arról vannak meggyőződve, hogy nem külföldön szeretnének boldogulni, hanem arról is, hogy másokat is meg tudnak győzni álláspontjuk helyességéről. Érzelmi, racionális és anyagi szempontokat egyaránt fel lehet hozni az itthoni boldogulás mellett.”(hirado.hu)

Államtitkár úr bevezetőjében szemléltette a fiatalokat érintő, sikeres kormányzati intézkedéseket, amelyeket a jelenlegi kormány az utóbbi három évben vitt véghez.

A konferencia során dr. Szépvölgyi Ákos (Közép-Pannon Regionális Fejlesztési Zrt.) és Lados Gábor (Szegedi Tudományegyetem) ismertették a ’Return Projekt’ magyarországi tudományos, és gyakorlatba átültetett kutatási eredményeit. Lados Gábor PhD, tudományos kutatómunkáját és annak eredményeit szemléltette, mely külföldön élő és hazatérő, vagy a hazatérést fontolgató személyekkel készült mélyinterjúkra épül. Dr. Szépvölgyi Ákos beszámolt a Fehérvár hazavár programról, mely a hazatérőket segítő egyablakos ügyintézésre épül, valamint az ingyenesen hívható zöld számot. Mint mondta, a rendszer nem tökéletes, felismerték annak előnyeit, és hibáit, a jövőben pedig ebből okulva és tanulva, igyekeznek minél gyorsabb és hatékonyabb segítséget nyújtani a külföldről hazatérni szándékozóknak.

Bauer Béla, a Századvég Politikai Iskola Alapítvány vezető kutatója más irányból közelítette meg az elvándorlás - itthon maradás kérdéskörét. Prezentációjában felhívta a figyelmet arra a tényre, hogy napjainkban sokkal kevesebben mennek külföldre, mint a korábbi évszázadokban, amikor ez a tudás megszerzésének és hazahozásának természetes módja volt. Mint elmondta, az összes magyar hallgató 2,7 százaléka tanul külföldön, ez a felét sem éri el az osztrák és a német adatnak, míg az európai átlag 3,6 százalék. Az a lényeg, hogy a megszerzett tudással visszatérjenek - mondta Bauer Béla.

A konferencia záróakkordjában egyrészt megismerkedhettünk a Házat-Hazát Alapítvány tevékenységével, lakásépítési programjával, és számtalan sikertörténettel gazdagodtunk. Végül Csontos Sandra tanácsadónk kerekasztal-beszélgetést folytatott külföldön tanult, dolgozott és hazatért fiatalokkal, érdemes volt e hazatérniük, és hogyan látják a fiatalság jövőjét. 

Összességében egy rendkívül színes előadói palettával, érdekes és tanulságos konferenciát tudhatunk magunk mögött. Bízunk benne, hogy a jövőben is megtiszteltek bizalmatokkal, és jelenlétetekkel konferenciáinkon, rendezvényeinken.

Megrendeztük Return ticket c. konferenciánkat
Megrendeztük Return ticket c. konferenciánkat
Megrendeztük Return ticket c. konferenciánkat
impresszum | kapcsolat