"...biztos voltam benne, hogy nem bánom meg, mert jó nekem itthon. Mindig is jó volt itthon. "

Petra Története

„Pár kint élő magyar ismerősöm egyenesen butának tartott, amiért nem maradok, de nem foglalkoztam a negatív véleményekkel, mert biztos voltam benne, hogy nem bánom meg, mert jó nekem itthon. Mindig is jó volt itthon. Azt gondolom, hogy aki akar, az itthon is tud boldogulni. Minden csak hozzáállás kérdése.”

Mit csináltál külföldön és hogyan érezted kint magad?

2 évet éltem az Egyesült Királyságban, ahol kezdetben au-pair voltam egy nagyon kedves angol családnál és 3 gyerkőcre vigyáztam, mellette pedig minden nap nyelviskolába jártam. A célom az volt, hogy minél hamarabb minél magasabb szinten elsajátítsam az angol nyelvet és ebben a “családom” is támogatott. Az au-pairkedés után egy kávézóban dolgoztam, mellette pedig folyamatosan munkát kerestem, mert nagyon szerettem volna a szakmámban dolgozni (közgazdász) és irodai munkát találni. Sok ügynökséggel felvettem a kapcsolatot és végül sikerült is elhelyezkednem egy cégnél, mint Sales Assistant/Administrator. Nagyon örültem ennek a lehetőségnek, nagyon jól éreztem magam az új munkahelyen és nagyon büszke voltam arra, hogy sikerült a saját erőmből elérni a céljaimat egy idegen országban.

Miért döntöttél úgy, hogy hazajössz?

Én már akkor tudtam, hogy haza akarok jönni, amikor 2011 január 7.-én elbúcsúztam a családomtól a reptéren és felszállt velem a repülő! J Még el sem hagytam az országot, de már honvágyam volt. Mindenki más célból költözik külföldre, az én célom az volt, hogy megtanuljak angolul, élményeket és tapasztalatot szerezzek (élettapasztalatot és munkatapasztalatot is), majd mindezeket itthon kamatoztassam. Életem legjobb döntése volt, hogy Angliába költöztem, mert csak nyertem vele és megismertem, megszerettem egy másik kultúrát, másik országot és sok új barátot is szereztem. De én akkor is magyar vagyok, minden és mindenki ideköt és nem tudnám elképzelni azt, hogy örökre elköltözzek innen. Ha valaki külföldön él hosszabb ideig, sok minden átértékelődik benne és sok itthoni dolog új értelmet nyer, így volt ez velem is. Kis dolgoknak tűnhetnek ezek, de igenis hiányzik nagymamám húslevese és töltött káposztája, a családom és a barátaim közelsége, a nyári fesztiválok, a kedvenc zenekaraim élő koncertjei, a pezsgő Budapest, a Balaton, a forró nyár…stb.

Hogyan telt a hazatérésed, illetve mivel foglalkozol jelenleg?

A hazatérésem időszaka nagyon jól telt, csak a kinti barátaimtól és kollégáimtól volt nehéz elbúcsúzni. Az egyik barátom fuvarozó cégével haza szállítattam a rengeteg cuccomat J, én pedig egy kis kitérővel jöttem haza később. A spórolt pénzemből megvalósítottam egy régi álmomat és 10 napra New York-ba utaztam egy barátnőmmel. Karácsony előtt jöttünk haza, így az ünnepeket már a családommal töltöttem, januárban pedig elkezdtem munkát keresni. Kezdetben nem voltam aktív álláskereső, élveztem az itthonlétet és a szabadságomat, de februárban már teljes erőbedobással keresgéltem és elkezdtem interjúkra járni. Végül májusra találtuk meg egymást a jelenlegi munkahelyemmel. Egy angol telekommunikációs cégnél dolgozom, mint értékesítést támogató munkatárs. Szeretem a munkámat, mert használhatom az angolt, jó a csapat és magyarországi viszonylatban átlagon felül keresek. Pont erre vágytam.

Hogy látod, összességében megérte a hazatérés mellett döntened?

Abszolút megérte, egyáltalán nem bántam meg, hogy hazajöttem. Csak a munkakeresés volt egy kicsit nehéz és hosszadalmas, de a családom és a barátaim végig mellettem álltak és támogattak, amiért nagyon hálás vagyok nekik. Sokan mondták a kinti barátaim közül, hogy meg fogom bánni, ha haza költözöm és visszamegyek. Pár kint élő magyar ismerősöm egyenesen butának tartott, amiért nem maradok, de nem foglalkoztam a negatív véleményekkel, mert biztos voltam benne, hogy nem bánom meg, mert jó nekem itthon. Mindig is jó volt itthon. Azt gondolom, hogy aki akar, az itthon is tud boldogulni. Minden csak hozzáállás kérdése. 1 hónapja költözött haza egy barátnőm, most neki segítek munkát keresni, a nyár végén pedig egy jó barátom készül haza jönni, neki is megígértem, hogy segítek. Jó érzés, hogy nekik erőt ad az én példám, úgyhogy gyertek haza minél többen, szívesen adok tanácsot vagy segítek minden haza vágyónak! Ha pedig mégsem jön össze a dolog, akkor még mindig vissza mehettek.

Petra, 29 éves, diplomás

impresszum | kapcsolat