"Tudok nyitott szemmel járni újra az országban és ez így jó."

Zoltán története

„Kint Angliában amikor utaztam megfigyeltem az építészeti szépségeket, különlegességeket, az ország nevezetességeit. Most, hogy hazajöttem rájöttem, hogy mennyi mindent nem ismerek valójában, melyek korábban természetesek voltak. Például a hetedik kerület romkocsmái, a belváros épületei. Tudok nyitott szemmel járni újra az országban és ez így jó.”

Mit csináltál külföldön és hogyan érezted kint magad?
2011 novemberében mentem ki Angliába. Vendéglátásban szereztem már addigra némi ismeretet, így kint is abban helyezkedtem el, bartenderként. Most, hogy jobban visszagondolok, azt hiszem az angol és a világlátás volt a kiutazásom oka. Összesen egy év nyolc hónapot töltöttem kint. Ez pont nyolc hónappal volt több, mint terveztem, de jól éreztem magam és ennyi időre volt szükségem ahhoz, hogy elérjem azt a szintű fejlődést, amit még kiutazásom előtt elterveztem. London azt kell, hogy mondjam, nagyon élhető város volt a magyarországi viszonylathoz képest. Mindez azonban csapda is lehet a diplomásoknak és én is ezt éreztem. Olyan emberek dolgoztak körülöttem, akiknek az volt a maximum, amit el tudtak vagy akartak érni. Amikor pedig valaki javítani, fejleszteni szerettem volna dolgokat, falakba ütköztem. A proaktivitás csak feszültséget szül.

Miért döntöttél úgy, hogy hazajössz?
Az igazi indíték ami miatt kimentem az angol volt. Amikor úgy éreztem elsajátítottam, szakmai lehetőségek után néztem. A szakmámban, villamosmérnökként szerettem volna elhelyezkedni, de ez nem jött össze. Egy ilyen pozícióhoz több időt kellett volna Angliában élnem, vagy több tapasztalattal kellett volna rendelkeznem. Két lehetőségem maradt ezért, vagy hazajövök szakmai munkát végezni, vagy legalább három évre az Egyesült Királyságban maradok és a vendéglátásban próbálok előre lépni - és közben tenni azért, hogy egyszer elhelyezkedhessek a szakmámban. Ha már több évről van szó, a hazatérés mellett döntöttem. Emellett a barátaim is hazahívtak, elindítottak egy projektet amiben én is szerepet kaptam.

Hogyan telt a hazatérésed, illetve mivel foglalkozol jelenleg?
Most június elején jöttem haza. Elsőként meglátogattam a családom majd elkezdtem a barátaimat értesíteni, hogy hazatértem. Még mindig nem végeztem vele, most pedig munkát keresek és úgy érzem, valamivel több, mint másfél év kihagyás után, az ember turista lesz Magyarországon. Kint Angliában amikor utaztam megfigyeltem az építészeti szépségeket, különlegességeket, az ország nevezetességeit. Most, hogy hazajöttem rájöttem, hogy mennyi mindent nem ismerek valójában, melyek korábban természetesek voltak. Például a hetedik kerület romkocsmái, a belváros épületei. Tudok nyitott szemmel járni újra az országban és ez így jó.

Hogy látod, összességében megérte a hazatérés mellett döntened?
Egyik oldalról nagyon jó, mert újra a családom és a barátaim közelében vagyok, a saját környezetemben. A másik oldalnak még adnék egy kis időt, hogy kiderüljön, a terveim hogyan tudnak megvalósulni.

Zoltán, 29 éves, villamosmérnök

 

impresszum | kapcsolat