Menni vagy maradni – az elvándorlás lerágott csontja új dimenzióban

A Policity blogon jelent meg egy, a fiatalok kivándolásával és a Gyere Haza Programmal is foglalkozó bejegyzés

"Nem, nem csak magyar probléma. Globális probléma – sőt, a globalizációhoz tartozó folyamat az elvándorlás, a népességmozgás. A TÁRKI kutatásai szerint közel félmillió magyar él külföldön. De ez a létszám valóban ennyi? Fél millió magyar állampolgárnak van biztos, stabilan jövedelmező állása világ – illetve Európa-szerte? A létszámok jóval heterogénebb megközelítést kívánnak maguk után, boncolgassuk hát.

Okok, okozatok

Miért mennénk el? Nos, általában az ok ugyanaz, legalábbis akárhogy kerüljük meg a témát, mindig a „jobb élet reménye” készteti elmozdulásra az embert – és ugye a remény hal meg utoljára. Ezt a szikrát kiválthatja akár a politikához fűződő viszony - ergo a vergődő magyar gazdaság miatt betelt a pohár - túl sok a munka, kevesebb spagetti kerül az asztalra. Végül, de nem utolsó sorban a mindennapjaink főszereplői, a családunk, párunk – vagy a nyughatatlan kalandvágyunk küld minket külföldre.
Az EUROSTAT statisztikái szerint 2011-ben, tizennyolc európai országban 121 ezer magyar állampolgárt regisztráltak, de a tizennyolcból hiányzik Nagy-Britannia, Ausztria és Franciaország – ahol becslések szerint majdnem 100 ezer magyar él. Mindehhez még nem számoltuk hozzá az ösztöndíjasokat, az ingázókat, a be nem jelentett munkavállalókat (a feketemunkás kifejezés olyan negatív), és a szezonális alkalmazottakat. A másik oldalon állnak a magyar földre érkezők, akik Magyarországon remélnek jobb életet.

Érdekes, hogy a számok szerint a szakképzettekre nagyobb az igény, mint az értelmiségiekre. A statisztikák azt mutatják, hogy a előbbiekre 40%-ban, utóbbiakra pedig csak 21%-ban szomjaznak a külföldi munkaadók. Viszont az ifjúság kisebb-nagyobb része úgy gondolja - ha törik, ha szakad, elhagyja az országot, kint sokkal megbecsültebbé válik három magyar diplomával. Ergo a kivándorlást, mint jelenséget nehéz racionálisan megítélni – a nagy hányad dacból és büszkeségből indul el itthonról."

A teljes bejegyzés itt olvasható el

http://policity.blog.hu/2013/03/13/menni-vagy-maradni

impresszum | kapcsolat