A Gyere Haza Program újabb hazatérői: Letíciáék története

Letícia története

 

„Ez volt a célom, kint megalapozni a későbbi itthoni életemet. Mindent összevetve azonban mégis úgy érzem, jó döntés volt, hogy a tervezettnél korábban hazatértünk a kislányommal.”

 

Mit csináltál ameddig külföldön éltél? Hogyan éreztétek kint magatokat?

Magyarországon kezdtem a pályafutásomat. Miután megszületett a gyermekem, kihívott magához dolgozni a cégem anyavállalata Grazba, Ausztriába. Nemzetközi osztályra kerültem és nagyon jól éreztem magam. Ezt a munkaadómnak is köszönhetem, aki lehetőséget biztosított számomra, hogy az akkor két és fél éves kislányomat kivigyem magammal. Szállást kaptunk és a cég támogatta a bébiszittert is. A munkahelyem is nagyon közel volt. A társaság lakást építetett a dolgozói számára és én kilépve a lakásomból már szinte bent is voltam a munkahelyemen.

 

Miért döntöttél úgy, hogy hazatérsz?

A lányom miatt költöztünk haza. Nagyon kicsi volt még akkor, amikor kiköltöztünk, mégsem tudott beilleszkedni a kinti környezetbe. Honvágya volt és erre egyedüli megoldást csak a hazatérés jelentett.

 

Hogyan teltek a hazatérés évei? Kaptál segítséget hozzá, illetve mivel foglalkozol jelenleg?

A hazaköltözésünk egyik napról a másikra történt. Közöltem a főnökömmel, hogy el kell jönnünk majd beszéltem egy ismerősömmel, aki költöztetéseket vállal. A hazaköltözés tehát nem jelentett gondot, azonban a lakás kérdés már igen. Amikor kimentem egy önkormányzati bérleménnyel rendelkeztem, de egy évre rá, amikor hazatértünk, ez már nem volt számunkra elérhető. A szüleimhez költöztünk, amíg nem tudtuk megoldani, hogy saját életet kezdjünk. Ugyanígy nehéz volt a munkakeresés is. 2012 augusztusában tértünk haza, majd szeptemberben a lányom miatt nem kezdtem el állásokat keresni. Szerettem volna őt támogatni, segíteni a beilleszkedésében. Októberben kezdtem el munkalehetőségeket nézni, közben pedig szóltam minden ismerősömnek, hogy tudják hogy hazatértem és munkát keresek. Végül januárban sikerült elhelyezkednem a Gyere Haza tanácsadóinak segítségével. A programra egy ismerősöm révén találtam rá, és a segítségüket kértem. Nem a hazaköltözésben, mert azt könnyedén megoldottuk, hanem a munkakeresésben. Az ő támogatásukkal végül sikerült elhelyezkednem és egyúttal olyan állást is találnom, amely gyermek mellett, otthonról is végezhető. A fizetésem magyarországi viszonylatban átlagosnak tekinthető és a korábbi munkakörömtől eltérő tevékenységet végzek most, de én osztom be az időmet és a gyermekemmel lehetek. Ez jelenti számomra a legtöbbet. 

 

Hogy látod, összességében megérte-e a hazatérés mellett dönteni, és amennyiben igen, miért?

A kislányom szempontjából teljesen megérte hazaköltözni. A saját szemszögemből nem tudnám ezt egyértelműen kijelenteni. Nem szándékoztam ilyen hamar visszajönni. Több tudást, tapasztalatot és pénzt szerettem volna kint gyűjteni, amit itthon kamatoztathattam volna, akár egy saját vállalkozás keretében. Ez volt a célom, kint megalapozni a későbbi itthoni életemet. Mindent összevetve azonban mégis úgy érzem, jó döntés volt, hogy a tervezetnél korábban hazatértünk a kislányommal.

 

Letícia, 30 éves, diplomás

impresszum | kapcsolat