A magyarok 15 százaléka dolgozna külföldön

 

Egy nemzetközi felmérés szerint minden ötödik munkavállaló elszegődne külföldi munkára a jelenlegi bérénél már 10 százalékkal magasabb fizetésért.

 

A nemzetközi felmérésben azt firtatták, hogy két-három évre, az otthonuktól három-öt órányi repülőútra teljes munkaidejű állást a jelenleginél 10 százalékkal több fizetésért elvállalnának-e a megkérdezettek. A legnagyobb arányban az alacsony jövedelműek és a kevésbé iskolázottak mozdulnának, körükben szinte minden harmadik megkérdezett válaszolt igennel - írja a Népszabadság.

Átlagon felüli, összességében 30 százalékos a 35 éven aluliak vállalkozó kedve, sőt, 29 százalék a magasabb pozíciójú döntéshozók és a férfiak körében a külföldi munkalehetőségre az adott feltételekkel elszerződni készek aránya.

Összességében a világ munkavállalóinak egyötöde (19 százaléka) nagyon szívesen dolgozna egy másik országban.  A magyar munkavállalók mobilitási kedve az átlagosnál valamivel alacsonyabb, 15 százalékuk mutat nagy érdeklődést egy ilyen ajánlat hallatán. Leginkább Mexikó (34 százalék), Brazília (32 százalék), Oroszország (31 százalék), Törökország (31 százalék) és India (28 százalék) polgárai vállalnának külföldön munkát ezekkel a feltételekkel – olvasható az Ipsos Canadian Employee Relocation Council megbízásából végzett kutatásának összegzésében.

A külföldi munkavállalást leginkább az motiválná, ha az ilyen tervekkel rendelkezők két év elteltével garantáltan visszatérhetnének a jelenlegi pozíciójukba - 35 százaléknyian szívesebben vállalkoznának így a váltásra.

Az is ösztönző lenne, ha egytizeddel nagyobb bérezést (31 százalék), hazalátogatásra szóló repülőjegyet (30 százalék), fizetett nyelvtanfolyamot (29 százalék) kapnának a máshol dolgozni kívánók. A magyarok körében is a korábbi állásba való biztos visszatérés növelné leginkább a migrációs kedvet (41 százalék), míg a második legerősebb ösztönző erő, ha nyelvtanfolyamot is fizetnének (34 százalék).

A váltásra leginkább motiváló tényezők közül tízből négyen (38 százalék) a jobb fizetést nevezték meg. További érvként szerepeltek a jobb életkörülmények (28 százalék), a nemzetközi tapasztalat (27 százalék), a kalandvágy (15 százalék) és az új kihívás, illetve új kezdet lehetősége (15 százalék).

Azok, akik nem vállalnák el ezt a munkát, keveslik egy ilyen mértékű változáshoz a 10 százalékos fizetésemelést (36 százalék), tízből hárman (30 százalék) nem hagynák maguk mögött a családjukat és a barátaikat, 15 százaléknak túl távol esne, 13 százalék karrierjében kései lenne a váltás, míg másik 13 százalék nem mozdítaná el a gyermekeit az iskolából, s a barátaik mellől.

Forrás: nol.hu

impresszum | kapcsolat