Mindent megtesznek a fiatalok itthon tartásáért

Tanulmányi ösztöndíjakkal, gyakornoki lehetőségek megteremtésével és önálló lakáshoz jutással igyekeznek a fiatalokat itthon tartani az észak-dunántúli önkormányzatok. 

Egy Nickelsdorfnál tankoló móri férfi azt meséli a Hír TV-nek, hogy 15 éve él itthon minimálbérből, nem akarja, hogy a fia is erre a sorsra jusson. Ezért viszi ki Németországba. „Még ha segédmunkából él odakinn, akkor is többet keres, mint idehaza, Magyarországon” – mondja.

A tatabányai Zsebő Zoltán viszont nem szeretne külföldre menni. Az ötödéves gépésztechnikus Komárom-Esztergom megyében akar élni, és eltartani a családját. Még a tanulmányai mellett is dolgozik. „Iskola mellett dolgozom 3 éve, és általában mindent állok, ezzel segítem a szüleimet, fizetem magamnak a bérletet, a könyveket, és egyéb kiadásokat is” – meséli.

Tatabánya Hazavár elnevezéssel a helyi önkormányzat programot indított a fiatalok városban maradásának érdekében. A kezdeményezés a tanulmányi ösztöndíj és a gyakornoki lehetőségek mellett lakásokat is biztosít. „Vannak olyan lépések, amelyek nem igényelnek külön forrást, ilyen például a bérlakásprogram elindítása. A városnak több mint 2000 bérlakása van, ebből egy döntéssel éves szinten 20-30-at, vagy akár 100-at is fiatalok számára biztosítunk. Ez nem jelent új beruházást, hanem azt, hogy a kiírt pályázatoknál a fiatalokat kell előnyben részesíteni” – fogalmaz a Hír TV-nek Schmidt Csaba polgármester (Fidesz–KDNP).

Győrben az önkormányzat 2008 óta segíti ösztöndíjjal a hiányszakmákra jelentkező fiatalokat, akik számára komoly perspektívát jelentenek a kormány által is támogatott járműipari beruházások. „Ez évenként a városnak körülbelül 280-300 millió forintjába kerül, és úgy látjuk, hogy az elmúlt két évben, tavaly és tavalyelőtt lényegesen megnövekedett a hiányszakmák iránti igény. Érthető, hiszen egy jól tanuló szakmunkástanuló akár nettó 50-60 ezer forintot is megkaphat ösztöndíjként, és ez a pénz még akár a család fenntartásához is nagy segítséget jelenthet” – mondja Somogyi Tivadar alpolgármester (Fidesz–KDNP). 

Mindkét városban fontosnak tartják, hogy a hiányszakmákra jelentkező fiatalok már a képzés ideje alatt megismerkedjenek leendő munkahelyükkel, így ne gondolkodjanak külföldi munkavállaláson.

 

Forrás: www.mno.hu

impresszum | kapcsolat