Megalakult a Magyar Diaszpóra Tanács

Még az év végére megközelítheti a 200 ezret az állampolgársági kérelmek száma – mondta Semjén Zsolt a Magyar Diaszpóra Tanács megnyitó előadásában.

Semjén Zsolt megerősítette, nincs "A" és "B" kategóriájú állampolgár, és a még idén benyújtandó és elfogadandó választójogi törvényben lehetővé teszik, hogy a világon bárhol élő magyarnak szavazati joga legyen. Megjegyezte: ő azt szeretné, ha a határon túli magyaroknak lehetővé tennék a levélben történő voksolás lehetőségét.

 

A kormányfő kereszténydemokrata helyettese a most létrejött Diaszpóra Tanácsról kiemelte: eddig a nyugati magyarság szempontjai háttérbe szorultak, elsikkadtak, ezért is fontos, hogy külön megjelenhessenek, és az őket foglalkoztató kérdések ne legyenek alárendelve a Kárpát-medencei magyarság más típusú kihívásainak.

 

Németh Zsolt, a Külügyminisztérium parlamenti államtitkára előadásában megfogalmazta, hogy a Diaszpóra Tanács megalakulásának az egyik üzenete, hogy számíthatunk egymásra, szeretjük egymást. Hozzátette: a Tanács megalakulása fontos esemény lehet, ha tudunk élni az így kapott lehetőségekkel, és segíti az összetartozást.

A parlamenti államtitkár kiemelte: azért kell és fontos a diaszpórával jobban foglalkozni, mert kitörési pont lehet a magyarság számára.

 

Vizi E. Szilveszter az MTA korábbi elnöke elmondta: régi álma, hogy a magyarság újra egyesüljön, akár csak a kultúrán keresztül is. A Magyar Diaszpóra Tanács ülésének helyszíneként a Vadászterem szolgált, mely falán található freskók jól szimbolizálják azt, amiért a Tanács létrejött. Spányi Béla festményei öt egykori magyar várat örökítenek meg, melyek közül ma már csak kettő található az ország területén – emelte ki Vizi E. Szilveszter, majd hozzátette: a cél a világon szétszóródott magyarság újraegyesítése.

Az MTA volt elnöke rámutatott: a szomszédos országokban élő és a diaszpóra-magyarság számára egyaránt pályázati lehetőségeket kínál a Bethlen Gábor Alap. Rengeteg üzletember, író, feltaláló, tudós, mérnök és más területen sikeres magyar él távol a hazájától, akikre büszkék lehetünk és büszkének is kell lennünk, hiszen ez hozzájárul egy egészséges nemzeti öntudat kialakulásához – fogalmazott.

 

Nagyon kevés nemzet van, amely elmondhatja magáról: ezer éves államisággal rendelkezik. Mi magyarok, ezt megtehetjük – húzta alá Vizi E. Szilveszter – csak rá kell néznünk a régi térképekre: Magyarország rajtuk lesz.

A Friends of Hungary Alapítvány megszületésének oka, hogy a világban sikeres magyarokat egyesítse, és ezáltal bizonyítani tudjuk, mennyit adtunk a világnak, a világörökségnek – hangsúlyozta Vizi E. Szilveszter. A magyar diaszpórának fontos szerepe van, egyfajta egységet jelenít meg, egy olyan egységet, amely nemzetté tesz egy nemzetet – húzta alá, majd zárásként hozzátette: az emberek egy idő után elkezdik keresni a gyökereiket, ha megtalálták, büszkék is szeretnének lenni rá.

(kormany.hu/MTI)

impresszum | kapcsolat