Budapest, a gasztrokozmopolita város (1. rész)

A rendszerváltás életérzését sok mindenben át lehet élni. A gasztronómia területén is megnyíltak a határok. A fejlődés lassú volt, de elmondható, hogy mára Budapest igazi gasztrokozmopolita várossá nőtte ki magát.

Igaz, nincs még nekünk Naschmartunk, de van helyette Nagycsarnokunk és Fény Utcai Piacunk, valamint rengeteg apró kulináris boltunk. Így nem kell messze mennünk, ha külföldi ízekre vágyunk, elég, ha teszünk egy sétát a városban. Végigjártunk tizenkét ismert helyszínt, melyek igazi élményekkel szolgáltak. A felsorolás közel sem teljes, de iránytűnek mindenképp mérvadó.

Culinaria Italia

A Fény Utcai Piac földszintjén található boltocska több, mint ezerféle olasz terméket forgalmaz. A kiváló sajtokon és olajokon kívül bőséges sugo, pasta, bor, fűszer és desszertkínálat van. A tradicionális alapanyagokból könnyen előállítható egy klasszikus olasz vacsora. A rendszeres akciók pedig még gyakoribb látogatásra késztetnek. Külön szolgáltatásként az egész országba vállalnak házhozszállítást.

Cím: 1024 Budapest, Lövőház u. 2-6 Nyitvatartás: Hétfőtől-Szombatig 9:00-21:00, Vasárnap: 10:00-18:00

Ezerfűszer Bolt

A keleti ízek szerelmeseinek fűszerek garmadájával, ázsiai és nemzetközi alapanyagokkal, gasztronómiai különlegességekkel szolgál a szintén a Fény Utcai Piacon található üzlet. A kínálat nemcsak a gasztrománoknak kedvez, természetes gyógymódok kedvelőinek is kiváló célpont lehet. Az egészséges táplálkozás hívei se maradjanak éhen, itt a mikrobiotikus konyha alapanyagai is beszerezhetőek.

Cím: 1024 Lövőház u. 12-14. Nyitvatartás: Hétfőtől-Szombatig 9:00-20:00, Vasárnap 10:00-18:00

 

Arbat

Az orosz üzletláncnak már nyolc boltja található a fővárosban. Az egyik legrégebbi üzletük a Fény Utcai Piacnál található. A választék leginkább a volt szovjet területek kínálatát foglalja magában, sokkal többet takar, mint az orosz gasztronómia. A széles kaviárválasztéktól kezdve, az örmény konyakon és grúz boron át, a széles vodkakínálatig sok mindenből választhatunk. Rendkívül bőséges a tejtermékek, mirelit áruk, teák, konzervek választéka is. A húspult főként általunk is ismert termékeket: szalámit, párizsit, kolbászt, szafaládét, oldalast és sonkát kínál, de természetesen elmaradhatatlan az erős illatot árasztó füstölt hal is. Ha orosz, bolgár, örmény, moldáv, vagy szlovák ételt szeretnénk készíteni, az innentől csak rajtunk múlik.

Cím: 1024 Budapest, Lövőház u.12. Nyitvatartás: Hétfő-Szombat 8:00-20:00, Vasárnap 8:00-18:00

Capri

„ Ízek, színek, finomságok”- mottó áll a bejárat felett. A hűtőpult elsősorban a mediterrán ízek szerelmeseit veszi le a lábáról az olasz sajtokkal és sonkákkal. Ugyanakkor van itt holland sajt és eredeti füstölt bécsi virsli is. A száraz élelmiszerek kínálata sokkal szélesebb. Olasz kávét, svájci csokoládét, japán kenyérmorzsát is tartanak. Szezonálisan kapható német forralt bor, nyugati karácsonyi édességek. Az állandó termékek közül a belga sörök szerelmesei, és az osztrák üdítők rajongói is kedvükre válogathatnak, nem beszélve az egészséges táplálkozás híveiről, számukra a nyírfacukor többféle kiszerelésben is kapható. Aki pedig igazi tányérban szeretné tálalni a pastát vagy a pizzát, itt az alapanyagok mellett a kellékeket is megveheti. A bolt rendkívül nagy előnye, hogy a konkurrenciához képest az árai mérsékeltek.

Cím: Mammut II. -1. emelet  Nyitvatartás: Hétfő-Szombat: 10:00-21:00, Vasárnap: 10:00-18:00

Koreai és Japán Élelmiszerbolt

A II. kerület hegyvidéki részén található az egyetlen japán élelmiszerbolt. A kínálat lenyűgöző. A speciális rizseken túl találhatunk itt eredeti zöldteát és jázmin teát. Japán és koreai levesporokat, dobozos leveseket, tésztaételeket. Szójababpürét, zölségeket, gyümölcsöket. Felismerhetetlen édességeket. A mirelit élelmiszerekből sincs hiány, mint ahogy az üdítőitalokból, alkoholokból sem. Első ránézésre nehéz megállapítani, hogy mi micsoda, de az eladók segítenek. A házi szusi partikhoz itt minden beszerezhető. Az élelmiszereken túl helyben a szakirodalom is megvásárolható.

Cím: Budapest, II. kerület Kapy út 52. Nyitva tartás: Hétfő-Péntek: 10:00-19:00, Szombat: 10:00-17:00

(folytatjuk)

Gerlachfalvy-Hajós Réka

Budapest, a gasztrokozmopolita város (1. rész)
Budapest, a gasztrokozmopolita város (1. rész)
Budapest, a gasztrokozmopolita város (1. rész)
impresszum | kapcsolat