Egyszerűsítenék a diplomák honosítását

 

Az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség a kivándorló fiatalok hazatérését oly módon is segíteni szándékozik, hogy szorgalmazza a fiatalok külföldön szerzett tudományos fokozat magyarországi honosításának egyszerűsítését, illetve annak bizonyos esetekben való megszüntetését.

 

A magyar társadalom számára súlyos veszteség azon fiatal kutatók elvesztése, akik tanulmányaik befejezése után külföldön kényszerülnek munkát vállalni, kutatói tevékenységüket folytatni. A magyar állam sokat fordít arra, hogy kiváló friss diplomásokat képezzen, mégsem tud olyan versenyképes jövedelmet kínálni számukra, amely hazánkban való foglalkoztatásukat kecsegtetővé tenné. Így készen kapják egyes országok a kiváló magyar kutatókat, orvosokat, minden előzetes anyagi befektetés nélkül, akik a nemzetközi tudomány versenyképes piacát tovább gazdagíthatják egyedülálló magyar mentalitásukkal és kiváló szaktudásukkal.

Azoknak a magyar szakembereknek, akik viszont külföldi felsőoktatási intézményben szerezték meg tudományos fokozatukat, mégis Magyarországon szeretnének az oklevelük által tanúsított tudományterületen munkát vállalni, ahhoz honosítási eljárást kell indítványozniuk. Ez az eljárás azonban igen hosszadalmas a magyar jogszabályok értelmében- különösen a PhD fokozat honosítása esetében- erősen bürokratizált, jelentős költséget okoz a fiatal oktatóknak, kutatóknak, és lehetetlenné teszi, hogy a külföldről hazatérni szándékozó fiatalok azonnal, képzettségüknek megfelelő beosztásban kezdhessék el tudományos munkájukat. Az elhúzódó eljárás, így elzárja a fiatal tudósjelölteket a legtöbb hazai kutatási pályázatban való részvételtől is, ami azonban elengedhetetlen jövőjük megalapozásához – közölte nyilatkozatában Stágel Bence az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség elnöke.

A szövetség kezdeményezte a felsőoktatási törvény koncepciójának társadalmi konzultációja során, hogy az Európai Gazdasági Térségben, illetve OECD tagállamban szerzett tudományos fokozatok esetében szűnjön meg, más országokban szerzett tudományos fokozat esetében pedig jelentősen egyszerűsödjön a honosítási eljárás.

A politikus szerint a honosítási eljárás egyszerűsítése, illetve eltörlése a fiatal kutatók itthoni munkavállalását és sikeres beilleszkedését segítené. Időt és pénzt spórolna meg a hazatérni szándékozók számára, s morális elismerést jelentene a külföldön tanuló fiataloknak. Elősegítené a szellemi munkaerő szabad mozgását, javítaná hazánk nemzetközi versenyképességét és csökkentené a bürokráciát.

A kereszténydemokrata képviselő örvendetesnek véli Magyar Tudományos Akadémia Lendület Programját, amelyet idén az egyetemekre is kiterjesztett. Az új pályázatok finanszírozására 2011-ben 600 millió forint áll rendelkezésre. Ennek az összegnek a fele akadémiai kutatóintézetekben, másik fele pedig hazai egyetemeken induló Lendület-kutatócsoportok támogatására fordítható. Az Akadémia 1,1 milliárd forintot költhet a programra a korábbi pályázatokkal együtt. 

Lakatos Mariann

impresszum | kapcsolat