Hazatérnek a Nyugaton munkát vállalók

Csökken a Nyugat-Európába áramló munkaerő, sőt, várhatóan a már kint dolgozók közül is egyre többen fognak hazatérni -– áll a Moody's helyzetértékelésében.

A kutatók elsősorban az írországi és nagy-britanniai változásokra hívták fel a figyelmet. A kelet-európai munkaerő szempontjából elsődleges fontosságú építőiparban tömegével szűnnek meg a munkahelyek ezekben az országokban, és a szolgáltatási szektorban is csökken a munkaerő-kereslet. Mindezek következtében a külföldiek kezdenek hazatérni: tavaly a nettó munkaerő-beáramlás Írországban már csak 83 ezer volt az egy évvel korábbi 110 ezer után. Az idén várhatóan tovább csökken a bevándorlás, és növekszik az elvándorlás, áll a Moody's pénteki londoni elemzésében.

Nagy-Britanniában az újonnan bejegyzett kelet-európai munkavállalók száma 2006-ban tetőzött, 228 ezer keleti érkezővel. A 2004-es EU-bővítés óta a brit munkapiacon bejegyzett egymillió keleti munkavállaló fele azonban már hazament, és várható, hogy a folyamat nem áll meg a közeljövőben. Ez a folyamat – Kelet-Európában – növelheti a munkanélküliséget, a nyugat-európai országok viszont kissé fellélegezhetnek.

Lengyelországban - ahonnan a Nagy-Britanniában és Írországban munkát vállaló kelet-európai EU-polgárok nagy többsége érkezett - máris növekszik a munkanélküliség: januárban a helyi hivatalos becslések szerint meghaladta a 10 százalékot a lengyel állástalanok aránya. A kelet-európaiak hazafelé induló áradata valamelyest könnyíti a helyzetet a nyugat-európai munkapiacokon a jelenlegi gazdasági visszaesés közepette, és enyhíti a kormányzati pénzügyekre nehezedő nyomást, amelyet a munkanélküli segélyek folyósítása okoz, áll az elemzésben.

Írországban az államháztartási hiány az idén így is megközelíti a GDP-érték 10 százalékát, vagyis messze a 3 százalékos euróövezeti tűréshatár felett lesz, jósolja a Moody's Economy.com. A nyugat-európai EU-gazdaságok közül épp Nagy-Britanniát és Írországot sújtja várhatóan a legmélyebb recesszió. Egyes prognózisok 4 százalékhoz közeli idei GDP-mínuszt sem zárnak ki Nagy-Britanniában, a Standard & Poor's - egy másik nagy nemzetközi hitelminősítő - pedig minap kiadott londoni elemzésében azt írta, hogy az általa vizsgált húsz fejlett gazdaság közül Írország kilátásai a legkomorabbak. A cég az ír gazdaságra az idén, alapesetben 5,0 százalékos, a rosszabb forgatókönyv megvalósulása esetén 6,0 százalékos GDP-zuhanást jósol.

Forrás: www.hvg.hu

impresszum | kapcsolat