Demográfiai földprogram a magyar vidék és a fiatal párok támogatásáért

Egy program, amely munkalehetőségeket teremtve vonzóvá teheti a fiatalok számára a vidéki életet.

A Vidékfejlesztési Minisztérium vidékstratégiájának meghatározó eleme, a demográfiai földprogram, a magyar vidék és a kedvezőtlen hazai demográfiai tendenciák megállítására és visszafordítására jött létre. Az ősszel az Országgyűlés elé kerülő vidékstratégia egy olyan gazdasági kultúra kialakítását támogatja, amelynek köszönhetően a fiatal, gyermekeket nevelő vagy vállaló házaspárok állami tulajdonú termőföldhöz jutását segíti elő.

A nyilvános pályázati úton elnyerhető földhasználat feltétele, hogy a fiatal párok minimum két gyermeket vállaljanak, valamint az adott földterületen életvitel szerűen mezőgazdasági tevékenységet folytassanak. A földhasználati jog a 20-25 évre szóló bérleti idejének lejáratát követően újból meghosszabbítható.

A program megvalósulásához szükséges földterületeket, a jelenleg bérbe adott – s jellemzően külföldi kézben lévő – termő területek felhasználásával kívánja a Minisztérium biztosítani. Az ehhez szükséges Nemzeti Földalap jelentés 2011. augusztus 31-én várható.

A demográfiai földprogram elkészülését követően nemcsak a demográfiai problémákra jelenthet megoldást, hanem munkalehetőségeket teremtve és a családalapítást támogatva vonzóvá teheti a fiatalok számára kevésbé ismert vidéki életet, s erősítheti a vidéki városokat is.

 

Forrás: http://kdnp.hu/ezaz/demografiai-foldprogram-indul

http://www.magyarhirlap.hu/a_videk_magyarorszag/demografiai_foldprogram_indul.html

impresszum | kapcsolat